Waarom is een knuffelbeer zo belangrijk voor baby's?

Als kersverse ouder herken je het vast: jouw baby die troost zoekt bij zijn favoriete knuffel. Maar waarom kiest je kleintje nou juist díe knuffelbeer of knuffelkonijn? Voor ouders lijkt dit soms een raadsel, maar de waarde ervan gaat voor je kleintje verder dan alleen een pluche vriendje. De keuze voor een knuffel heeft een onschatbare betekenis.

Je kindje kiest een eigen lievelingsknuffel

Je vraagt je misschien weleens af waarom je kindje specifiek voor die favoriete knuffel kiest. Kinderen hechten zich aan bepaalde spullen omdat het hen een veilig gevoel geeft. En wat dit dan is maakt niet uit. Wist je dat het niet perse een pluche knuffel hoeft te zijn? Het kan net zo goed een autootje, hydrofiel knuffeldoekje of zelfs een klein houten poppetje zijn. Eén ding dat zeker is, is dat je het zelf nog zo kan sturen, je kleintje zal echt zelf de knuffel kiezen wat gepromoveerd zal worden tot lievelingsknuffel.

 

Rond de leeftijd van zeven maanden ontwikkelt je baby vaak een sterke hechting aan een knuffel. Natuurlijk kan dit ook iets eerder zijn. Deze pluizige vriend biedt troost bij verdriet en geeft een gevoel van veiligheid als je kleintje in bed ligt. Een klein kind heeft veel te verwerken in dat kleine koppie, en knuffelen met een knuffel helpt bij het verwerken van deze prikkels. Je kan het vergelijken met het aaien en knuffelen van een huisdier. Dit geeft volwassenen ook vaak een rustiger gevoel en helpt ook bij het verwerken van alle indrukken van de dag. 

Je zal merken dat je kindje het vertrouwde knuffelvriendje overal mee naartoe wil nemen. Voor sommige kinderen geeft dit een extra gevoel van bescherming in een nieuwe situatie of omgeving. Soms praten kinderen zelfs via de knuffel. Aan het eind van de dag kan je kindje situaties verwerken door deze, samen met de knuffel, na te spelen. Dit ziet er misschien heel eenvoudig uit en zal in kindertaal zijn. Maar o zo belangrijk. 

 

Knuffeldoekje of knuffel?

Je hebt vast al wel veel verschillende knuffels voorbij zien komen. Maar wat is nou het verschil? 

Voor een kleine baby is een knuffeldoekje vaak het fijnste. Deze is lekker zacht en niet te dik om vast te houden. Meestal kan je het speentje er ook aan vast maken. Wel zo handig, zo raak je de speen ook minder snel kwijt. Je ziet vaak dat dit nog jarenlang de favoriet van je kleine knuffelkontje zal zijn!

In de webshop vind je verschillende mooie knuffeldoekjes.

Knuffeldoekje Beer van BamBam

Onvoorstelbaar zacht, gemaakt van teddystof, en in een mooie neutrale beige kleur. Het lusje maakt het gemakkelijk om een ​​speentje te bevestigen.

Knuffeldoekje van Les Deglingos

Kies je de witte lama, bruine tijger, of roze struisvogel? Ze zijn gemaakt van corduroy stof en heerlijk zacht. 

Knuffeldoekje van BB&Co

Verkrijgbaar in baby blauw, baby roze, en mosterdgeel. Gemaakt van zacht hydrofiel met handige een lus voor het speentje. 

Welke knuffel is veilig voor mijn kindje?

Als ouder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de knuffel van je kleintje veilig is. Je wil tenslotte niet dat er iets gebeurt in een onbewaakt ogenblik. 

Dit zijn wat dingen waar je op zou kunnen letten bij de knuffels die in bed liggen:

  • Let op bij oogjes die opgelijmd zijn of met een enkel lusje vastzitten. Sommige knuffels hebben glazen oogjes of ogen van kraaltjes. Deze kunnen in sommige gevallen loslaten en dan ligt verstikkingsgevaar op de loer. Beter is het om te kiezen voor geborduurde oogjes. Deze bestaan alleen uit draad en zijn op de knuffel genaaid. 
  • Wees alert op losse onderdelen als knopen en paletten. Deze kunnen wat makkelijker loslaten.
  • Controleer de knuffel van je kindje regelmatig of de stiknaden nog van goede kwaliteit zijn. 

Mocht het nou zo zijn dat de lievelingsknuffel van je kleintje knoopjes en of oogjes heeft, laat de knuffel dan niet achter bij je kindje zonder dat je er zicht op hebt. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is verstandig om er dan voor te kiezen de knuffel uit het bedje te halen zodra hij slaapt. Zorg er dan wel voor dat de knuffel nog te zien is vanuit het bedje. 

Met een knuffel het gezicht bedekken is niet zo'n goed idee. Dit wordt sterk afgeraden in verband met verstikkingsgevaar. 

Kies voor een reserveknuffel 

Ik heb een waardevolle tip voor je: koop een extra exemplaar (of meer) van de favoriete knuffel van je kleintje. Dit voorkomt paniek als de knuffel kwijt is en je hebt een reserve voor het geval dat een wasbeurt nodig is. Dit zal veel extra verdriet voorkomen.

 

 

 

 

Zodra een kindje wat groter wordt is een 'gewone' knuffel ook heel fijn. Zie je het al voor je? De knuffel die jij hebt uitgezocht voor je kindje stevig in de armen geklemd. Dé lievelingsknuffel!

Wat dacht je bijvoorbeeld van een zachte knuffeltijger of een sierlijke ballerina? Die pootjes, oren en staart zijn heerlijk voor kids om goed vast te kunnen houden.

Een webshop vol zachte knuffels!

Op deze speciale pagina, gevuld met de fijnste knuffels en knuffeldoekjes, vind je vast iets om op je verlanglijstje te zetten of om cadeau te geven bij een babyshower of als je op kraamvisite gaat. Neem er snel een kijkje en maak knuffelmomenten onvergetelijk!

Kom je er niet helemaal uit of kan je wel wat advies gebruiken? Ik help je graag. Stuur mij gerust een berichtje via Whatsapp of Instagram.

 

duurzame kinder knuffeltijgers

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.